Begravning med urna

Urnbegravning, begravning med urna eller "akt med urna", som det också kallas, blir allt vanligare. En begravning med urna innebär att det är en urna vid begravningsceremonin istället för en kista. Precis som vid en kistbegravning kan urnan dekoreras med olika blommor och personliga attribut. Musik och tal hålls för den avlidne efter önskemål. Det enda som egentligen skiljer begravning med urna från en kistbegravning är att den avlidne redan är kremerad.

Kremering

Det första som händer är att den avlidne kremeras. Efter kremeringen har närstående 365 dagar på sig att ordna med ceremoni och gravsättning. En urnbegravning möjliggör andra typer av ceremoniplatser och det kan därför bli lättare att hitta en plats, dag och tid som passar. Något som är viktigt att känna till är att även vid valet av en begravning med urna behöver man köpa en kista. Det beror på att kremering, enligt svensk lag, alltid sker med kista. I dessa fall rekommenderar vi en kista anpassad för kremering.

Ceremoni

Vid urnbegravning går det bra att välja vilken ceremoni som helst, exempelvis borgerlig eller kyrklig. När du väljer gravsättningsalternativ kan det vara bra att känna till att om du exempelvis väljer minneslund får ingen urna gravsättas. I dessa fall finns fina ceremoniurnor att låna.

Gravsättning

Efter ceremonin återlämnas askan till kyrkogårdsförvaltningen, som sedan ombesörjer att gravsättningen sker i minneslunden. Detta sker under perioden maj till september. Blir valet istället en gravplats, askgravplats eller askgravlund, där urna tillåts, är det vackert att avsluta ceremonin med att urnan bärs ut på kyrkogården/begravningsplatsen. Gästerna följer då med ut och samlas vid graven och tar sitt personliga avsked, lägger ner en blomma och akten avslutas med gravsättning i samband med ceremonin. Tveka inte att höra av er till oss för kostnadsfri rådgivning angående begravning med urna.

Begravningsalternativ

  • Chatta direkt Vardagar 08-17
  • Kontakta oss

"Bästa begravningsbyrån som går att hitta. Bara bäst under sådana omständigheter!”

Michelle H

"Erik är en klippa i en overkligt svår situation."

Joachim N

"Mycket trevligt och proffsigt bemötande. En fin begravning på alla sätt."

Anders I

"Jag anlitade dem efter rekommendation och har inte ångrat det. Jag är mycket nöjd."

Lena L

"Planering och genomförande av begravningsgudstjänst, minnesstund, bouppteckning. Utmärkt information.”

Ingrid G

"Personlig bemötande med respekt. Tjänstvillig och behjälplig på alla sätt."

Charlotte C

"Trevligt och hänsynsfullt. Vi fick precis den begravning vi önskade. Stort tack!"

Anna H